EN

ابراهیم اصلانی ، تربیت کودکان

فرا آگاهی/ ابراهیم اصلانی و گزاره نوین درباره آگاهی

شناختِ شناخت یا دانستن در بارۀ دانستن مسئله امروز است.

فرا آگاهی/ ابراهیم اصلانی و گزاره نوین درباره آگاهی

ایران آرت: ابراهیم اصلانی ، روانشناس فرهنگی: توی گوش‌مان کرده بودند که مدرسه، درس خواندن، باسواد شدن و مطالعۀ کتاب باعث آگاهی، و آن هم باعث سعادت جامعه می‌شود. همیشه تصور می‌کردیم بیشتر کتاب خواندن، ادامۀ تحصیلات و رسیدن به درجات تحصیلی بالاتر، سطح آگاهی مردم و جامعه را افزایش می‌دهد. از منظر تاریخی هم می‌گفتند سیاست حکومت‌ها و حاکمان این بوده که با ممانعت از درس خواندن عموم، مانع آگاهی آنان شده‌اند تا بتوانند بر گردۀ مردم سوار شوند.

با آنچه دیده‌ایم و تجربه‌ کرده‌ایم، امروز باید درک جدیدتر و متفاوت‌تری از آگاهی داشت. 

نمی‌گویم درس و مطالعه موجب آگاهی نمی‌شوند، ولی این همۀ ماجرا نیست. مسیر آگاهی و آگاهی عمیق و تأثیرگذار فقط سواد و مدرسه و کتاب خواندن نیست. ما در سنین گوناگون به آگاهی‌هایی رسیده‌ایم و بعدها فهمیده‌ایم که یا اصل موضوع چیز دیگری بوده است یا فریب خورده‌ایم یا تحت تأثیر فرهنگ عمومی و جوگیری تصور کرده‌ایم که این آگاهی درست است و یا دچار پدیدۀ آگاهی تقلیدی بوده‌ایم.

در روانشناسی مفهومی داریم به نام «فراشناخت»؛ و منظور از آن شناختِ شناخت یا دانستن در بارۀ دانستن است. در کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف آمده است: فراشناخت عبارت است از دانش فرد دربارۀ چگونگی یادگیری خودش.

حالا من می‌گویم ما به «فراآگاهی» هم نیاز داریم. خیلی وقت‌ها دچار توهم آگاهی، تقلید آگاهی، القای آگاهی، ساده‌انگاری آگاهی و امثال آن هستیم. خوب است در آنچه آگاهی  تصور می‌کنیم شک کنیم؛ شک در محتوا، در منابع، در روش‌ها و فرایند کسب آگاهی. اطمینان دارم برای خیلی‌ها اتفاق‌های جدی می‌افتد.    

فراآگاهی یعنی آگاهی دربارۀ آگاهی و دانش فرد دربارۀ چگونگی و ماهیت آگاهی خودش.

ارسال نظر